Saveti za zdravo sunčanje

Cosmedico suncanje

Sta je suncanje?

Vecina nas dozivljava suncanje kao veoma prijatno iskustvo. Toplota i relaksacija nam daju zdrav osecaj. Ali sta se zaista desava u kozi?

Zraci sunca pogadjaju pigment melanina u epidermisu. Oni tamne pod uticajem UVA zraka u svetlosti. Pigment melanina se formira pomocu specijalnih celija koji se nalaze dublje u strukturi koze koja se naziva melanocit, a zatim se, zajedno sa okolnim celijama, krecu ka povrsini. Zatamljeni pigment upija deo suncevih zraka i tako stiti dublje slojeve koze.

UVB spektar suncevih zraka prodire dublje u kozu i deluje direktno na melanocite. Oni se tada stimulisu da bi stvarali pigment: time stvarajuci osnovu za lepu boju.

Istovremeno, UVB zraci uzrokruju zadebljanje kalusa. Tamnjenje koze je upravo njena reakcija i odbrana od spoljnjeg uticaja a taj deblji sloj pomaze pri zastiti koze.

Kakva je struktura koze?

Blizi pregled strukture koze otkriva tri prepoznatljiva sloja: epidermis, dermis i potkozno tkivo.
Dermis se nalazi iznad potkoznog tkiva i stvara elasticna vlakna, koji su isprepletana dijegonalno i horizontalno, dajuci mu veliku snagu. Krvni sudovi se nalaze u dermisu, dok se znojne i lojne zlezde kao i folikul dlake nalaze tamo.

Bazalni celijski sloj se nalazi u epidermisu na prelazu izmedju njega i dermisa. Ovaj sloj konstantno stvara nove celije, koje se zatim krecu na gore, spljoste, sasusuju se i na kraju otpadaju.

Crnjenje bez opekotina – kako to funkcionise?

Zraci sunca mogu, pored zeljenog efekta crnjenja, takodje prouzrokovati nezeljeno crvenilo koze, eritem – i u svojim najgorim oblicima, opekotine.

Pre svega, vreme neophodno za crnjenje je u stvari duze nego ono neophodno da se izgori. Uprkos ovome, takodje je moguce dobiti lepu boju, bez opekotina – vrlo jednostavno putem obicnog suncanja. Razlog ovome je sto telo umanjuje preliminarne faze crvenila koze relativno brzo, dok se boja konstantno nadogradjuje kroz ponavljanje tretmana.

Kod solarijuma je tacno poznat intenzitet UV zraka. Kao posledica toga plan suncanja se moze prilagoditi kako biste bili sigurni da ce klijent prestati sa suncanjem pre nego sto pocne da crveni i samim tim osigurati stvaranje dobre boje kroz ponavljanje tretmana. Od izuzetne je vaznosti da se suncate u solarijumima cije lampe imaju maksimalno do 2% UVB zraka kako bi sacuvali Vasu kozu i izbegli nepotrebne opekotine. Optimalna vrednost UVB zracenja je oko 1,5%.

Sunce je dobro za coveka

mirujuci efekti suncanja dobijaju se ne samo iz toplote i opustanja tokom njega, vec i iz energetskog efekta svetla. Svima je poznato da najlepse jutro donosi samo suncan letnji dan. Takodje, male doze UVB zraka pomazu metabolicke procese i stimulisu formiranje vitamina D3.

Samim tim sunce proizvodi pravo bogatstvo blagotvornih efekata:

  • dodatnu fizicku vitalnost
  • poboljsanje odbrambenog sistema organizma
  • poboljsanje u cirkulaciji krvi
  • poboljsanje u protoku kiseonika kroz tkivo
  • napredni mineralni metabolizam kroz poboljsan dotok kalcijuma
  • prevencija bolesti kostiju (npr. osteoporoza, osteomalacija)

Copyrights VoxTrade © 2014